VRAAGSTELLING
Het stadhuis van de gemeente Apeldoorn is in 2019 verbouwd op basis van een nieuw ontwikkeld werkplekconcept (met een flexfactor 0,6 als uitgangspunt). Sindsdien is de huisvestingsbehoefte zowel kwantitatief als kwalitatief verandert door verschillende ontwikkelingen, zoals een sterke formatieve groei (400 medewerkers extra de afgelopen 5 jaar) en de intrede van het ‘hybride werken’. Op de piekdagen ervaren medewerkers een tekort aan werkplekken en worden ze onvoldoende ondersteund in hun werk, o.a. door een gebrek aan Teams- en vergaderfaciliteiten. Ook de sfeer en beleving op kantoor wordt als ondermaats beschouwd.
WorkWire is door gemeente Apeldoorn gevraagd om de fysieke werkomgeving in het stadhuis te verbeteren in kwalitatieve en kwantitatieve zin. Het uitgangspunt is dat dit met minimale ingrepen in de fysieke inrichting moet gebeuren. Het gaat hierbij om aanpassingen op in de werkgebieden als ook het bestuurs- en B&W gebied en publieksgebied.
RESULTAAT
Vanuit interviews en rondleidingen door het stadhuis en ateliersessies met diverse gebruikersgroepen heeft WorkWire input gekregen om een aangepaste inrichting te ontwerpen. De inrichting biedt de volgende oplossingen:
Middels de nieuwe inrichting zijn er zo’n 370 Â werkplekken toegevoegd, zijn de vergaderruimtes verplaatst en de grootte aangepast en zijn er belcellen toegevoegd in de werkgebieden. Dat betekent dat er een nieuwe werkplekfactor van 0,5 is gerealiseerd (t.o.v. de huidige 0,3). De vergaderruimtes zijn verplaatst naar een gebouwdeel waar de fracties in de avonduren kunnen overleggen.
In de huidige situatie kan iedereen overal komen in het pand. Er is nauwelijks toegangscontrole aanwezig wat de veiligheid en privacy van informatie en medewerkers niet ten goede komt. Middels het nieuwe concept brengen we ordening aan in het gebouw door een passysteem dat het gebouw verdeeld in openbaar, semi openbaar en interne gebieden.
De gemeente Apeldoorn wil een aantrekkelijke werkgever zijn. Met het aangepaste concept is een heldere ordening van de afdelingen aangebracht. Iedere afdeling krijgt een eigen ‘ankerpunt’, waardoor vindbaarheid gewaarborgd is en de routing door het gebouw als natuurlijk en vanzelfsprekend aanvoelt.
KEYWORDS
Werkconcept voor kantooromgeving, inpassingsstudies, programma van uitgangspunten, projectmanagement.
Meer weten? Neem gerust contact op met Sheila Zautsen